Grön silkessammet med broderi/ Green silk velvet with embroidery

Scroll down for English
I samlingarna hos Västergötlands museum finns en mässhake av grön silkessammet med broderier. Tyget är daterat till 1400-talet. Vad broderiet är daterat till vet vi inte med 100% säkerhet just nu, men då vi vet skall vi återkomma till detta. Kolla in det bortsprättade blåfärgade linnefodret och de fina skarvningarna av silkessammeten.
Tack till Johanna för visningen.

English
In the collections of Västergötland Museum is a chasuble of green silk velvet with embroidery. The fabric is dated to the 1400s, the embroidery we do not know with 100% certainty right now, but when we know we shall return to this. Check out the removed blue colored linen lining and the seams.
A big Thank you, to Johanna for showing the archive.

2 thoughts on “Grön silkessammet med broderi/ Green silk velvet with embroidery

 1. Hej!
  jag tyckte tyget i den gröna mässhaken såg bekant ut och jag ser här i Skatter i Textilkammaren av Inger Estham och Margareta Nockert (Statens historiska museum) ett rött granatäppelmönstrat sammet från 1400-talet från Tensta kyrka, Uppland. det är i stort sett samma men jag tycker att ändå att det skiljer lite i detaljer. Svårt också att från bilder. Här på Åland finns en mässhake från 1600-talet som ocså har blått linnefoder.

  • Hej!
   Tack för din kommentar!
   Det finns några tyger som är väldigt snarlika. Den röda har vi sett och den är ljuvlig 🙂 Vi borde gå och kika på den igen.
   Det är fler mässhakar som har blått foder, undrar just om det är symboliskt?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.